Proiecte eTwinning

Un nou proiect eTwinning la final

Ideea de bază a proiectului nostru Erasmus + „Young Journalists Today - Responsible Digital Citizens Tomorrow” este de a dezvolta alfabetizarea și conștientizarea media a elevilor, scriind și citind articole ale colegilor lor din diferite țări. Pentru a extinde această idee pe o scară mai mare, adică pentru a acoperi mai multe țări în activități, un nou proiect eTwinning a fost demarat cu același nume. În acest an școlar, pe lângă cele 5 școli partenere din 5 țări, alte 5 școli s-au alăturat proiectului eTwinning cu același nume https://twinspace.etwinning.net/124045/home

O parte integrantă a competenței media este capacitatea de a analiza critic conținutul media. De aceea, am pregătit mai multe ateliere de mass media în cadrul proiectului nostru Erasmus +. Acestea își propun să le arate elevilor la ce să acorde o atenție specială atunci când monitorizează conținutul media. În cadrul proiectului eTwinning am împărtășit aceste ateliere cu partenerii noștri .

Astfel, atelierele implementate de toate școlile implicate au avut ca scop importanța înțelegerii rolului mass-media în viața de zi cu zi, recunoașterea conceptului de alfabetizare media,a știrilor false, identificarea ocupațiilor din mass-media și a oportunităților pe care acestea le oferă. În același timp, prin implicarea în acest proiect, copiii au învațat să producă conținut media într-o manieră responsabilă atât din punct de vedere personal, cât și social.

Prin participarea la activitățile propuse în proiectul ,,Young journalistr of today, responsible digital citizens of tomorrow” elevii din clasele gimnaziale au descoperit profesiile mass-media, oportunitățile pe care le pot oferi pentru parcursul lor școlar și profesional în viitor, dar și o serie de probleme relaționate cu petrecerea timpului în mediul online, cum ar fi: cyberbulliyng, tulburările de personalitate ca sindromul vibrației fantomă și multe altele, pe care le-au strâns într-un e-book realizat in Kotobee, în colaborare cu colegii lor de proiect. Cartea publicată este o carte digitală care conține cele mai bune articole din proiect și este disponibilă la următorul linkhttps://shared.kotobee.com/#/book/43761/ . Selecția pentru cel mai bun articol este o activitate care pune capăt proiectului eTwinning din acest an lansat ca parte a proiectului cu același nume Erasmus +.

Aproape de final, proiectul reunește în paginile sale o multitudine de cunoștințe care, sperăm noi, cei 12 profesori implicați în acest proiect, îi vor ajuta pe elevii noștri să utilizeze și să posteze informațiile în mod responsabil, să respecte drepturile de proprietate intelectuală asupra a ceea ce descarcă de pe internet, să-și dezvolte abilități de scriere creativă, de colaborare și muncă în echipă și, așa cum ne propune Comisia Europeană <ar trebui să recunoască sursele relevante și de încredere, să înțeleagă informațiile, să le proceseze pentru utilizarea în scopuri proprii și să-și împărtășească perspectivele în rețelele sociale.>”

Certificat de Școală eTwinning

Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” este Școală eTwinning 2020-2021

Lista școlilor cărora li s-a acordat această distincție o găsiți aici eTwinning school


eTwinning a fost lansat la 14 ianuarie 2005, cu scopul iniţial de a facilita parteneriatele între instituţii de învăţământ preuniversitar din Europa. Ulterior, scopurile acţiunii s-au consolidat, platforma etwinning.net devenind o comunitate a şcolilor din Europa, reunind acum peste 350000 de cadre didactice. Scopul principal al acţiunii eTwinning este acela de a facilita comunicarea şi colaborarea între şcoli din ţările membre ale Uniunii Europene, implicând cadrele didactice şi elevii în activităţi noi de învăţare: crearea de diverse produse educaţionale care implică utilizarea noilor tehnologii şi în elaborarea cărora colaborează cu echipe din alte ţări. Pe termen lung, se urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor de utilizare a noilor tehnologii (atât în cazul cadrelor didactice cât şi în cazul elevilor), îmbunătăţirea comunicării în limbi străine (competenţă de bază în Uniunea Europeană - comunicarea în cel puţin două limbi străine), cunoaşterea şi dialogul intercultural.

Mai multe despre eTwinning: www.etwinning.net, www.etwinning.ro

Proiecte 2019-2020

Țări partenere:Croatia, Spania, Romania, Serbia, Macedonia de Nord,Italia, Irlanda, Turcia, Cipru.

Adresa proiectului https://twinspace.etwinning.net/100169/home

Proiectul de parteneriat eTwinning s-a desfășurat între noiembrie 2019 și mai 2020 și a adus împreună elevi din 10 școli și 9 țări partenere . Alături de școlile partenere din programul Erasmus + (Croația, Macedonia de Nord, România , Spaniași Serbia), există și alte două școli din Turcia și școli din Italia,Cipru și Irlanda care participă la proiectul eTwinning.

Suntem conștienți că nu stă în puterea noastră să schimbăm mass-media, dar putem influența educația media a elevilor noștri. Am decis că cea mai bună modalitate de a realiza acest lucru ar fi ca elevii să scrie singuri , să devină tineri jurnaliști și să nu fie doar consumatori pasivi de mass-media. Astfel a luat naștere ziarul digital al școlii, unde găsiți articole scrise de elevi despre subiecte ca: realizări ale elevilor, ale școlii, problemele locale și diverse subiecte axate pe educația civică și media.

Proiectul eTwinning si-a propus:

  • să dezvolte elevilor gândirea critică prin scrierea de articole jurnalistice;

  • respectarea, protejarea și implementarea drepturilor copiilor în mediul digital;

  • încurajarea lansării unui ziar școlar digital;

  • să sprijinie și să dezvolte competențe interculturale și să încurajeze elevii noștri să fie cu mintea deschisă, empatică față de culturi diferite;

  • dezvoltarea competenței digitale a elevilor.

Proiecte 2018-2019

Proiect eTwinning ,,Scools Coding, Robots Meeting”

Tari partenere : Turcia, Grecia, Romania

Adresa proiectului https://twinspace.etwinning.net/77905/home

Proiect eTwinning ,,Young and media”

Tari partenere : Croatia, Spania, Romania, Serbia, Macedonia de Nord

Adresa proiectului Young and media

Proiect eTwinning ,,CHRISTMAS CODING (Pixel Art)”

Tari partenere : Italia, Turcia, Spania, Romania, Polonia, Serbia,Macedonia de Nord

Adresa proiectului PIXEL ART

Proiect eTwinning ,,I like reading”

Tari partenere : Italia, Romania, Portugalia, Franta, Turcia, Polonia

Adresa proiectului I like reading